Dyslectie

JokeStandard2 Comments

Deel mijn bericht

Dyslectische mensen hebben meestal een aantal van de volgende kenmerken.
Vaak zijn dit ook de hooggevoelige kinderen/volwassen

Moeilijkheden met gesproken taal.
Moeite met het leren lezen.
Moeilijkheden met geschreven teksten.
Moeilijkheden met rekenen.
Iedereen kan een aantal van deze punten bij zichzelf en bij kinderen herkennen. Dat betekent niet dat elk mens/kind dyslectisch is.

Ook ik heb dyslectie, maar dat was jullie vast niet ontgaan met alle taalfouten komma’s en grammatica. Ik wordt hierin nog wel eens op een nare manier via een mail op mijn vingers getikt.

Het heeft mijn kindertijd zo ongelukkig gemaakt, ik schaamde me zo verschrikkelijk. Niemand die dit toen begreep en ik werd op alles afgewezen. Moest nog maar een jaartje overdoen mocht niet naar de middelbare school waar ik graag naar toe wilde. Wat een verdriet en niemand die mij zag of hoorde……wat een afwijzing in je zijn! Nog heb ik last van deze afwijzing omdat ik, taalfouten maak en ben jij een taal fetisjist dan kan ik me voorstellen dat je gillend gek wordt van mij.

Ik ben beeldend en dat is zo iets wat nog niet begrepen wordt. De cijfers de letters het danst in je hoofd en die verbindingen die kan ik vaak niet maken. Doe mij iets voor en het beeld projecteer ik in mijn hoofd en komt tevoorschijn als ik het nodig hebt.

Ik zal je nu, in al mijn kwetsbaarheid een voorbeeld geven, ik zie al 18 jaar op een bordje staan Meikeverpad, vreemde naam meike-ver want zo zie ik het staan. Wie is deze dame? nooit van gehoord? Tot ik van iemand hoor dat het een dier is…….en ik sta er iedere dag naar te kijken en ik kan die connectie met dit woord niet maken ik voel het ook echt in mijn hoofd het lukt niet. Oke ik weet nu dat het anders is maar voor mij is het nog steeds de dame Meike-ver.

Maar he ik ben wie ik ben met mijn mooie talenten en gaven heb ik ook dingen die niet volgens het boekje gaan…..en is dat erg????ja als je van de regels en structuren bent wel. Maar ik ben van de , ik weet en voel wat je bedoeld en dat is zo fijn!

Het is goed om dit weer eens onder de aandacht te brengen, hoe moeilijk dit onderwerp ook voor veel mensen is. Helaas zitten we nog in een maatschappij waar je afgerekend wordt op je taal die niet correct geschreven /gesproken is. Wat dacht je van het macht-spelletje als je niet voldoet aan goede grammatica en spelling dan kun en mag je toch veel niet. Als je beseft dat telepathisch communiceren steeds belangrijker wordt begrijp je ook dat we niet zo pietluttig moeten doen over tekst die niet goed geschreven of gesproken wordt.

Het gaat erom dat we elkaar begrijpen!!!! 

En zeg nu zelf, is iemand minder omdat hij of zij niet goed is in taal en rekenen? Het gaat om de intentie van de persoon, om wie hij of zij is, om de liefde, het goede hart om de ziel, om bewustzijn. Ik denk dat het goed is dat we elkaar waarderen om wie we zijn en niet om de d, dt , punten en komma’s. Kijk maar eens in deze tijd, op school worden laptops en rekenmachines gebruikt, dus is het niet nodig dat we het zelf moeten weten/onthouden. Want lieve lezers als je hier last van hebt, je krijgt het er gewoon niet in! Het zijn blinde vlekken in je hoofd. Er zijn mensen die taal en rekenen helemaal in hun vingers hebben, maar ook heel, heel veel niet. Hoe onzeker kun je hiervan zijn/worden? neem van mij aan heel onzeker, het kan je leven beheersen.

Kijk eens naar jezelf of als je kinderen hebt naar je kinderen. Misschien heb je vaak commentaar op mensen die slecht schrijven/spreken en is dit echt zo erg? Op school is dit een heel belangrijk punt, ik hoop dat hier wat aan gedaan wordt zodat veel kinderen hier hulp bij gaan krijgen. Beeldend les gaan krijgen dan is er een groot leed en probleem opgelost mits we elkaar respecteren en elkaar niet meer afwijzen.
Joke Slagmolen

2 Comments on “Dyslectie”

 1. Lieve Joke,

  Ik ben het zó met je eens .

  Wat maakt het uit of je iets met een d of een t schrijft, überhaupt of de spellink klopt, het gaat erom dat je elkaar begrijpt .
  Sommige vinden het belangrijker hoe je iets schrijft dan dat ze elkaar (willen) begrijpen !
  En als je andere mensen hierom veroordeeld , omdat het niet volgens de ” regels” is ,( wie heeft eigenlijk verzonnen hoe je iets moet schrijven ? ) dan begrijp je het volgens mij niet.

  Dus blijf vooral je blogs schrijven , met of zonder taalfouten , want jou taal komt vanuit je hart en dat zou iedereen moeten kunnen begrijpen.

  Liefdevolle groet,
  Claudette

  1. Dank je voor je mooie reactie! Zo fijn dat er zoveel meer mensen dit belangrijk vinden en dat het niet om de controle gaat maar om wie we zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *